Amnesty Schrijfactie voor Mensenrechten/ vrijdag 8 december

In by DokBeheerPeymaneh


Evenementgegevens


Op vrijdag 8 december gaan we van 10:00-17:00 uur alweer voor de vierde keer de Amnesty Schrijfactie voor Mensenrechten houden in het Dok.
Schrijfactie Mensenrechten – Schrijf een brief, verander een leven!

Vrijdag 8 december 10:00-17:00 in Het Dok
Tijdens de jaarlijkse schrijfactie van Amnesty sturen mensen van over de hele wereld brieven aan machthebbers die mensenrechten schenden. Ook in Lewenborg doen we dat.
We schrijven voor mensen die onterecht vastzitten of worden bedreigd vanwege hun werk, hun mening of om wie ze zijn. Zo zetten we machthebbers onder druk om onrecht te stoppen en geven we de mensen voor wie we actievoeren moed. Daardoor werden al tientallen mensen vrijgelaten, werden rechtszaken heropend en kregen bedreigde mensen bescherming. Vorig jaar schreven we bijvoorbeeld voor Cecilia Chimbiri en Joanah Mamombe uit Zimbabwe die na een demonstratie werden opgepakt, mishandeld en misbruikt. Vervolgens werden ze aangeklaagd omdat ze de mishandeling en het misbruik zouden hebben verzonnen. In juli 2023 werden deze vrouwen vrijgesproken.
Dit jaar schrijven we onder andere voor Ana Maria Santos Cruz uit Brazilië die wil dat de moord op haar zoon Pedro Henrique wordt onderzocht. Hij streed tegen racisme en politiegeweld en werd door agenten doodgeschoten toen hij thuis lag te slapen. En voor Justyna Wydrzynska uit Polen, die vervolgd wordt voor het mogelijk maken van een veilige abortus.
Met onze brieven maken we echt een verschil! Je mag de tekst natuurlijk zelf bedenken, maar het hoeft niet, er zijn voorbeeldbrieven die je kunt overschrijven. Doe mee, schrijf een brief, en verander een leven!