FILMHUIS LEWENBORG – Januari 2024

In by DokBeheerPeymaneh


Evenementgegevens


FILMHUIS LEWENBORG  – Januari 2024

Allereerst de beste wensen voor 2024 van alle programmeurs van het FHL aan al onze filmliefhebbers! We hopen op net zoveel bezoekers als bij “Broken Flowers” voor de kerstvakantie. Dat waren er maar liefst 105 en gelukkig bleken die met wat extra stoelen ook nog  in de zaal te passen! Dus kondigen we zoals jullie van ons gewend zijn onze volgende voorstelling aan:

Op DONDERDAG 25 JANUARI  OM 20.00 UUR:

FAR FROM HEAVEN (2002) van Todd Haynes met in de hoofdrol  JULIANNE MOORE en VIOLA DAVIS

Julianne Moore is een veel gevraagde en erg veelzijdige actrice die u zou kunnen kennen van: Magnolia (1999), Carrie (2013), Gloria Bell (2016) en de film die nu nog in de bioscopen draait: May December(2023). De film, die we vanavond draaien is echter wat uit de belangstelling geraakt!

Viola Davis werd vooral bekend door haar bijrol in Doubt (2009) en haar hoofdrol in The Help(2012).

Net als zijn film Carol (2015) laat de regisseur Todd Haynes deze film zich afspelen in het Amerika van de jaren vijftig. De handeling vindt plaats in een gegoed milieu met de aankleding die we dit seizoen als eens eerder hebben gezien in Revolutionary Road. Deze film is echter aanvankelijk veel positiever en vooral zwieriger van toon: de huizen, lanen en gazons en de kleding van Cathy Whitaker zijn stuk voor stuk een lust voor het oog en het geluk van haar en dat van het hele gezin Whitaker spat dan ook van het scherm! Dat duurt echter niet zo heel lang als Cathy op een nacht haar echtgenoot Frank betrapt met een andere man. Totaal onthutst en overmand door verdriet vindt ze troost bij de Afro-Amerikaanse tuinman Raymond. Ze realiseert zich daarbij ondanks de waarschuwingen van haar huishoudster Sybil niet dat een dergelijke relatie in de maatschappij van  destijds niet op veel begrip en tolerantie kon rekenen en zorgt dan ook voor een verdere desintegratie van haar ( en hun) leven. Toch proberen Frank en Cathy heel lang de schijn hoog te houden, maar dat gaat natuurlijk niet tot in de eeuwigheid goed!

Todd Haynes heeft later nog gezegd dat  hij deze film beschouwt als een hommage aan de films van Douglas Sirk en vooral `All that Heaven allows` uit 1955. Over het kleurgebruik in deze film is zelfs een essay geschreven onder de titel: `Orange and Blue´, Desire (verlangen) and Loss (verlies). En in 2019 stond deze film op nummer 13 in de lijst van beste films van de 21e eeuw tot dan toein The Guardian.

Komt u dus vooral kijken en vaststellen of dit allemaal klopt, maar vooral om weer een actrice te zien op de toppen van haar kunnen in een verhaal waarin ze de maatschappelijke conventies van destijds weliswaar in twijfel trekt , maar wel moet ondergaan! Het speelt zich allemaal af in het u zo bekende… Donker van Het Dok!

Uw programmeurs

 

Far From Heaven | Original Trailer | Coolidge Corner Theatre (youtube.com)