FILMHUIS LEWENBORG – oktober 2023

In by DokBeheerPeymaneh


Evenementgegevens


Dit is de aankondiging van alweer de tweede voorstelling van het FHL in het nieuwe seizoen!

WOENSDAG 25 OKTOBER 2023 OM 20.00 UUR:

PATERSON (2016) van JIM JARMUSCH met in de hoofdrol ADAM DRIVER.

Het grote publiek heeft Adam Driver in de afgelopen jaren leren kennen door zijn rollen in de drie Starwars-films tussen 2015 en 2019. Hij speelde daarin steeds de rol van de slechterik Ben Solo/Kylo Ren en heeft  mede door zijn raadselachtige, ondoorgrondelijke uiterlijk – hoewel dat vaak verstopt was achter een masker! – veel fans gekregen. Hier volstaan we met de constatering dat het overgrote deel van ons publiek waarschijnlijk niet tot die schare behoort en dus wellicht ook niet op de hoogte is van datgene waartoe hij als acteur in staat is. Vandaar dat we deze film hebben geprogrammeerd! Hier zien we welke schoonheid en welk geluk bestaan in een leven waarin het ritme van de dag de gang van zaken bepaalt: geen verpletterende veldslagen in de ruimte, maar een weergave van de simpele, maar intense tevredenheid van een “ordinary life”!

In deze film speelt Driver de rol van buschauffeur Paterson in … Paterson, New Jersey, een stad van dichters, van de in Nederland onbekende William Carlos Williams tot Allen Ginsberg die in de zestiger jaren van de vorige eeuw in New York  Bob Dylan inspireerde. Paterson is een dertiger, die een onopvallend, maar georganiseerd leven leidt aan de zijde van zijn vrouw, die als kunstenaar erg enthousiast steeds aan een nieuw “project” begint  en hun Engelse bulldog Marvin. Elk vrij moment werkt hij in zijn geheime schriftje aan een nieuw gedicht (over de onwaarschijnlijkste onderwerpen!) en precies dàt zijn de ogenblikken dat hij de routine van zijn leven gewoonweg ontstijgt! Dáár gebeurt “het” voor hem in het echt en als toeschouwer krijg je zelfs inzicht in hoe het gedicht ontstaat en groeit.

Met een opvallend milde blik die we eigenlijk niet van Jim Jarmusch gewend zijn toont hij ons hoe komisch, weemoedig en wonderlijk het alledaagse leven kan zijn met als hoogtepunt dit zinnetje: “Waartoe dient het bestaan zonder lïefde?” (Zie de flyer!)

Inmiddels heeft u vast wel begrepen dat dit géén aktiefilm is en dat u op het  “ fascinerende ritme van het gewone” mee moet deinen! Wie dat denkt te willen en te kunnen is van harte welkom en wie dit niets lijkt slaat gewoon een keertje over!

Het nieuwe projectiescherm is inmiddels met groot succes  in gebruik genomen! Er waren maar liefst 90 toeschouwers die daarvan én vrijwel allemaal van de film genoten hebben. Bitterballen zullen er bij de komende voorstelling niet zijn, maar u kunt  wel verzekerd zijn van de duistere gastvrijheid van het FHL in … het Donker van Het Dok!

Uw programmeurs