Filmhuis Lewenborg, woensdag 29 november: Revolutionary road (2008)

In by DokBeheerPeymaneh


Evenementgegevens


FILMHUIS LEWENBORG – November 2023

Het thema van dit seizoen “Díe ster in déze film…?” leidt ons als programmeurs tot een keuze voor een film, waarin het bekendste acteursduo sinds de film “Titanic” uit 1997 opnieuw optreedt!

Op WOENSDAG 29 NOVEMBER OM 20.00 UUR draaien we voor u:

REVOLUTIONARY ROAD (2008) van SAM MENDES met in de hoofdrollen:

KATE WINSLET en LEONARDO DICAPRIO

Ter introductie noemen we een aantal (veel) bekendere films van deze acteurs :

Winslet: Sense and Sensibility (1995); Eternal Sunshine of the Spotless Mind(2004); Finding Neverland(2004);  The Reader(2008) en  Avatar: The Way of Water (2022),

DiCaprio: Catch me if you can (2002); The Departed (2006); The Wolf of Wall Street (2013); The Revenant (2015) en de laatste film van Martin Scorsese: Killers of the Flower Moon (2023), die nu in de bioscopen draait!

In deze film  – naar een bekend boek van de Amerikaanse schrijver Richard Yates – spelen Winslet(April Wheeler)en DiCaprio(Frank) twee superambitieuze en hartstochtelijke jonge mensen, die na hun huwelijk terechtkomen in een luxueuze straat met de onwaarschijnlijk naam Revolutionary Road in het Connecticut van de jaren vijftig. Ze hebben twee leuke kinderen en lijken ook verder alles mee te hebben. In het begin van de film spatten ze dan ook bijna letterlijk van het scherm in hun oogverblindende outfits. Deze romantiek die we ons herinneren uit  “Titanic” – hoewel die film ook bepaald dramatisch afloopt! – houdt echter niet lang stand omdat binnen de kortste tijd alle fut uit hun leven lijkt te verdwijnen ondanks dat ze ontzettend hun best doen! Frank heeft een kantoorbaan  en verdient goed, maar ziet weinig mogelijkheden om hogerop te komen, terwijl April gefrustreerd is omdat ze door het moederschap een acteercarrière is misgelopen. Dat leidt tot spanningen tussen de twee, waaraan April een eind probeert te maken door voor te stellen een reis naar Frankrijk te maken en in Parijs te gaan wonen…

In onze vorige film “Paterson” (93 toeschouwers!) zagen we een beeld van de poëtische schoonheid van het  kleine en hier zien we het verbijsterende resultaat van het voortdurende streven naar “meer en beter”! Het levert in ieder geval een uiterst meeslepende film op, waarin DiCaprio de van hem zo bekende rol speelt van de charmante en innemende kletsmajoor en Winslet naar eigen zeggen moeite had met het spelen van bepaalde scènes met hem, terwijl haar toenmalige echtgenoot Mendes daar als regisseur getuige van was …!

Kom vooral om te zien hoe dit zo succesvol lijkende stel destijds in de jaren vijftig al gebukt ging onder een verschijnsel dat in de huidige tijd vooral bij jongere mensen een streefdoel lijkt te zijn geworden: het afwerken van je bucketlist, voortgedreven door het  You Only Live Once-gevoel …! Gelukkig hoeft ú eigenlijk alleen nog maar te gaan zitten en u te laten meevoeren door de gebeurtenissen op het grote witte doek in het … Donker van Het Dok!

Uw programmeurs