Filmhuis 31 maart “Den Skyldige”

In by A. Hoesen


Evenementgegevens


 

FILMHUIS LEWENBORG – MAART 2022

 

De eerste reguliere voorstelling van dit onderbroken seizoen heeft inmiddels weer plaatsgevonden! Op de laatste avond voordat de versoepelingen ingingen waren op 24 februari  bij “Die Wand” 35 mensen aanwezig en de sfeer was als vanouds. We zijn ons ervan bewust dat dit waarschijnlijk de bezoekers zijn die we tot de harde kern van ons publiek kunnen rekenen, maar de volgende film in ons programma verdient absoluut een groter publiek! Beschouwt  u zich dus als van harte welkom, ook als u gedwongen door de omstandigheden of om andere redenen onze bioscoop enige tijd niet heeft bezocht!

Op donderdag 31 maart om 20.00 uur draaien we de Deense film Den Skyldige (2018) van Gustav Möller.

Het gaat hier om de debuutfilm van deze regisseur die daarvoor alleen maar in 2015 een korte film had gemaakt met de titel “In Darkness”. Hij speelt zich volledig af in de meldkamer van een Deense 112-alarmcentrale en de hoofdrol -agent Cedergren-  wordt gespeeld door Asger Holm. Hij bevindt zich daar omdat hij samen met een collega kort daarvoor bij een schietincident betrokken is geweest waarvoor hij zich op de dag erna juridisch moet verantwoorden en daarom op dit moment geschorst is. Hij werkt zich aan het begin met overduidelijke tegenzin door enkele voorspelbare telefoontjes heen tot hij gebeld wordt door een meisje met een erg verontrustende melding. En vanaf dat moment explodeert de handeling gewoon!

Alles wat we nu verder over de inhoud van de film zouden zeggen, zou afbreuk doen aan de spanning die iedere toeschouwer aan zijn stoel kluistert en dat doen we dus ook niet! Voldoende lijkt het ons te zeggen dat we deze film al in 2020 in ons programma hadden opgenomen, omdat we u deze superspannende nagelbijter toen al  wilden presenteren en het er dus pas nu van gaat komen!

In de tussentijd is in 2021 een geheel Amerikaanse versie van deze film gemaakt door regisseur Antoine Fuqua met in de hoofdrol Jake Gyllenhaal onder de titel “The Guilty”. Dat was niet gebeurd als het origineel niet zo’n buitengewoon succes was geworden!  In dezelfde tussentijd is op de Nederlandse TV al voor het tweede seizoen een meldkamer-serie te zien onder de titel “Nood” en ook daarvan kan alleen maar gezegd worden dat die er niet geweest zou zijn zonder deze film als uitgangspunt. En tenslotte is hij kort geleden – tot onze spijt, maar helaas onvermijdelijk! – op de Belgische televisie te zien geweest zodat we hier alleen nog maar kunnen besluiten met het uitspreken van de hoop dat u deze uitzending gemist heeft en de film (desnoods nog een keer!) bij ons komt zien… in het vertrouwde Donker van Het Dok!

Gratis koffie en thee en voldoende stoelen zullen voor u klaar staan!

Uw programmeurs