Filmhuis Lewenborg

FILMHUIS LEWENBORG  2024 – 2025

In Lewenborg hebben we geen bioscoop, maar sinds 2016 wél een Filmhuis! En dat in tegenstelling tot veel andere wijken in Groningen van waaruit filmliefhebbers naar een bioscoop in het centrum van de stad of in de Euroborg moeten. We programmeren 10 films per jaar en vertonen die dan op een datum aan het eind van iedere maand in de Grote Zaal van ons wijkcentrum Het Dok.

Het blijkt dat er ook hier een belangstellend publiek bestaat dat in voldoende mate bereid is onze voorstellingen te bezoeken: in het afgelopen – ons zevende- seizoen telden we per voorstelling rond de tachtig toeschouwers! De zaal heeft een capaciteit van ongeveer honderd mensen, dus dan het is gezellig druk en niet overvol.

We programmeren onze films gewoonlijk rond een van tevoren bepaald thema en proberen dan een aantrekkelijke mix samen te stellen van genres, stijlen en invalshoeken. Zo hebben we bijvoorbeeld in een seizoen alleen Nederlandse films vertoond, maar ook wel films die een Oscar-nominatie hadden of hebben via onze programmering een reis door Europa gemaakt. We brengen de films op drie manieren onder de aandacht: we publiceren telkens de nodige info in onze wijkkrant De Lewenborger, op de website van Het Dok en sturen die via een mailinglijst aan inmiddels meer dan 250 geïnteresseerden.

Vanaf september 2024 volgt er een nieuw seizoen met een nieuw thema! We draaien films uit een groot aantal landen, die in de afgelopen twee, drie jaren door veel filmliefhebbers, filmcritici èn ons als erg bijzonder en zeer de moeite waard worden beschouwd en die ú in de reguliere bioscopen wellicht gemist heeft of überhaupt niet gezien heeft. We draaien ze onder het titelthema “Actuele juweeltjes”, afgekort: “Actuweeltjes”! Hieronder noemen we de eerste data en titels:

Wo. 25 sept.: Zomervacht (NL – 2023) van Joren Molter (een oud-leerling van uw programmeur!)

Wo. 23 okt.  : Anatomy of a Fall/ Anatomie d´une chute (FA – 2023 ) van Justine Triët

Wo. 27 nov.: The Worst Person in the World (NO – 2021) van Joachim Trier

Wo. 18 dec.: Living (GB – 2022) van Oliver Hermanus

De rest van de lijst publiceren we samen met de aankondiging van “Living” in december.

De entreeprijs bedraagt € 1,50, de zaal gaat open om 19.30 uur, koffie en thee zijn gratis en geïnteresseerde andere filmliefhebbers met wie u over de film in gesprek kunt raken ook!  De medewerkers van ons wijkcentrum Het Dok en wij  hopen op uw komst: u bent welkom in …het Donker van Het Dok!

Uw programmeurs