Filmhuis Lewenborg

 

FILMHUIS LEWENBORG  2023 – 2024

In Lewenborg hebben we geen bioscoop, maar sinds 2016 wél een Filmhuis! En dat in tegenstelling tot veel andere wijken in Groningen van waaruit filmliefhebbers naar een bioscoop in het centrum van de stad of in de Euroborg moeten. We programmeren 10 films per jaar en vertonen die dan op een datum aan het eind van iedere maand in de Grote Zaal van ons wijkcentrum Het Dok.

Het blijkt dat er ook hier een belangstellend publiek bestaat dat in voldoende mate bereid is onze voorstellingen te bezoeken: in het afgelopen – ons zevende- seizoen telden we per voorstelling rond de tachtig toeschouwers! De zaal heeft een capaciteit van ongeveer honderd mensen, dus dan het is gezellig druk en niet overvol.  

We programmeren onze films gewoonlijk rond een van tevoren bepaald thema en proberen dan een aantrekkelijke mix samen te stellen van genres, stijlen en invalshoeken. Zo hebben we bijvoorbeeld in een seizoen alleen Nederlandse films vertoond, maar ook wel films die een Oscar-nominatie hadden of hebben via onze programmering een reis door Europa gemaakt. We brengen de films op drie manieren onder de aandacht: we publiceren telkens de nodige info in onze wijkkrant De Lewenborger, op de website van Het Dok en sturen die via een mailinglijst aan inmiddels meer dan 200 geïnteresseerden.

In het nieuwe seizoen 23 -24 hebben we gekozen voor het thema “DIE STER IN DEZE FILM …?! en u kunt dus films verwachten waarin weliswaar grote en bekende filmsterren een rol spelen, maar die misschien niet zo bekend zijn (geworden) en toch méér dan de moeite waard zijn. Die sterren zijn dit seizoen dus ons uitgangspunt en u ziet ze dan in een rol die u waarschijnlijk niet kende: bv. Kate Winslet, maar NIET in Titanic! Grote blockbusters zijn dat dus meestal niet, maar telkens zal een cineast u verrassen met een verhaal waarin het talent en de veelzijdigheid van een ster anders naar voren komt dan waar u op rekende!

De programmering voor de herfst van dit jaar is rond en ziet er als volgt uit:

OP WOENSDAGAVONDEN OM 20.00 UUR:

27 – 9     Kenneth Lonergan: Manchester by the Sea (2016) met Michelle Williams
25 – 10   Jim Jarmusch: Paterson (2016) met Adam Driver
29 – 11   Sam Mendes: Revolutionary Road (2008) met Kate Winslet
20 – 12   Jim Jarmusch: Broken Flowers (2005) met Bill Murray

De omstandigheden blijven verder ongewijzigd: de entreeprijs bedraagt een euro, de zaal gaat open om 19.30 uur, koffie en thee zijn gratis en geïnteresseerde andere filmliefhebbers met wie u over de film in gesprek kunt raken ook!  De medewerkers van ons wijkcentrum Het Dok en wij  hopen op uw komst: u bent welkom in …het Donker van Het Dok!

Uw programmeurs